TinTin

NAMN: TinTin
FÖDELSEDATA: 2022/09/24
MAMMA: FI V-08 NORDUCH INTUCH Myltans Zuki Yaki
PAPPA: Motowns It`s A Question of Honour
FÄRG: Svart
KÖN: Hane
PRISER: Svensk Viltspårschampion & Dansk Utställningschampion
BESKRIVNING:

Ni kan läsa mer om vår älskade ”TinTin” under fliken ”Till Minne Av” men eftersom han är vår stamhane så finns han även med på denna sida. Här kan ni läsa texten som legat under hans bild under alla år.

Kenneln består idag av min hane – DKUCH SEVCH New Eras Dreamcatcher, född 24sep -06, som Yvonne på Kennel New Era gett mig äran att få köpa! Jag hade efter min första dvärgschnauzer, ”Totte”, en svart underbar hane, sagt att jag aldrig mer ville ha en hund. När jag insåg att jag ville det, försökte jag byta hundras.
Men det gick självklart inte, utan efter mycket sökande och jämförande hittade jag Kennel New Era som stod för mycket av det jag ville ha och jag är så tacksam för att vi fann ”TinTin” där!

”TinTin” är en härlig hane, mycket maskulin och mycket “go” i! Han är en utåtagerande hund som är mycket lättlärd och inte rädd för något, utan man får för det mesta istället bromsa honom. Han är en mycket stabil hund i sitt psyke. Han har en dådkraft som gör att han löser i stort sett alla situationer själv, och är precis som vi tycker att en dvärgschnauzerhane ska vara!

Utseendemässigt är han en mycket snygg hane med bra vinklar, kraftig benstomme, väldigt bra färg och struktur i pälsen. Grävlingssträv päls och massor av den!
Kraftigt nosparti och vackert, långt huvud med vackra ögon. Bra förbröst, mycket fin bröstkorg och rör sig kraftfullt, balanserat och snyggt! (Vita, starka tänder utan tandsten eller någon tandlossning ända fram tills han dog.)

Allra helst vill han göra saker som går fort, fort men han är både utbildad i kantarellsök, viltspår och påbörjat rallylydnad. Viltspår är hans paradgren och helst skulle han spåra varje dag.

Han klarade viltspårets anlagsprov i nov -08, 14mån gammal, och fick dessutom HEDERSPRIS för utmärkt spårförmåga!

Den 25 juni- 09 startade vi i öppenklass för första gången – under usla förhållande!! Matte hade inte tränat sin hund för uppgiften ordentligt – det var 30grader varmt, kruttorrt i marken och blåste ganska hårt.. Och vad tror ni ”TinTin” gör – jo, imponerar stort på både mig och domaren och kämpar sig igenom spåret i denna hetta så bra att han får ett 1a pris med HP!!

Matte så stolt så hon kunde spricka – ännu en gång bevisar han sin outtröttliga förmåga att arbeta under tuffa förhållande! Nu hoppas vi att vi kan upprepa bedriften två ggr till så vi får vårt championat.

Och redan två veckor senare fick vi starttid på vårt 2a öppen spår – under otroliga väderförhållande igen… spöregnat 12tim av 16 möjliga som spåret legat.. Men ytterligare en gång, trots att han fick vada med vatten över magen genom översvämmade bitar av spåret, så klarade han sig så bra och domaren var imponerad och gav honom ett förstapris!!!! “Bara” ett till så är han champion vår guldgosse!

26 juli åkte vi till Närke och startade ett  öppenklass spår tillsammans med en massa bayerska viltspårshundar som hade samlat alla hundar ur en valpkull (10st!!) och körde prov under helgen.
Vi fick inte bästa starten då vi var stressade plus att de konstaterade att en hjort 10min tidigare stått i starten där vi skulle gå;) Men iväg kom vi och han spårade i svår terräng och slet hela spåret riktigt bra!
Tyvärr fick han vildsvinskänning i mitten av spåret och det var ngt han aldrig känt förut då vi inte har vildsvin i våra trakter, så han tappade fokus ett tag och nosade runt i vildsvinslegan vid en stor sten men fick ändå ett 2a pris som vi är nöjda med.

6dagar senare, den 1 aug startade vi i Kristinehamn på ett ordinarie öppenklass spår och tog hem ett tredje 1a pris! Denna dag joggade han spåret fram och var klockren från start till mål – eggade av skottet då han vet han snart är framme när det smäller, gled han i mål och fann sin älskade klöv!

Denna gång var väderförhållandena riktigt bra, spåret låg i en växlande terräng men svårigheter kom ändå – på spåret hittade vi inte mindre än 4st!!! klövar som inte tillhörde vårt spår…troligen slaktavfall.. Men ”TinTin” markerade dom men spårade lugnt vidare när domaren konstaterade att det kändes som någon försökte sabotera spåret 😉

Domaren rekommenderade oss att tävla vidare och även elitspåra pga av att ”TinTin” är en sån koncentrerad och duktig spårhund. Hon rekommenderade honom också till riktiga eftersök så nu tillhör han ett jaktlagsgäng!

Vi är så stolta över att han på drygt en månad plockade hem 3 första pris, 1 andra pris och 1 HP!! 

”TinTin” har oxå gått skarpa eftersök för ett jaktlag och han är oerhört duktig och har hittat djuren varje gång. Efter att han gått riktiga eftersök är han dock inte så intresserad av de fejkade utan är numer lite nonchalant i de spåren. Precis som att han vet att “det är ju bara matte som lagt ett låtsasspår så jag behöver inte anstränga mig…”. 

I maj blev han också “storebror” då vår lilla ”Lava” flyttade hem till oss från Danmark. Också den uppgiften utför han till fullo med ett tålamod som är långt mycket större än mitt är med det lilla yrvädret.. De är som ler och långhalm och leker och sover ihop. De första två veckorna var han dock inte speciellt förtjust i att behöva dela sin familj med henne, men plötsligen tog han henne till sig och la sig på rygg och lät den lilla valpen bita och leka med honom precis som hon ville.

”TinTin” har också utfört Mentalbeskrivning för hund dvs MH, med, vad vi tycker, utmärkt resultat!
Han agerade precis så som vi förväntade oss och det känns riktigt bra. Vi fick också längre fram i tiden se hur mycket av hans otroliga mentalitet nedärvdes till kullarna han blev pappa till. Hans mod att ”stå pall” syns i hans avkommor.

2013 blev vi också tipsade om att söka en TV-inspelning med vår ”TinTin”. Det visade sig vara SVT1 storsatsning ”Fröken Frimans krig” som sökte en hund som skulle vara Almas (Lena T. Hanssons) ersättning av sin avlidna make. Det skulle vara en macho, maskulin hund med karaktär osv. På vinst och förlust skickade jag in angående att vi blivit tipsade om detta. De ringde upp, pratade och ville ha bilder men sa också att de egentligen ville ha en stor hund. Så, så var det med det.
Någon vecka senare ringer det från SVT1 och de berättar att ingen i produktionen hade kunnat glömma ”TinTin” och de undrar om vi kan komma upp för provfilmning. Det kunde vi….

På den vägen blev det, under flera säsonger var ”TinTin” o dessutom vår SEUCH Drömfångaren Robusta Indra, ”Tindra”, med på inspelningarna och bägge hundarna skötte sig superfint!

I april 2009 föddes ”TinTins” första kull hos Kennel New Era. 3 hanar bestod kullen av. De är idag, juni -09, 9 veckor och vad vi kan se snygga med en redan mycket bra päls!
En av hanarna New Era`s Imperial blev sedan utställd med fina resultat, han är SEUCH, DKUCH och FIUCH. Han är även MH testad med 1a på skotten. 

Den 6e okt 2010 föddes ”TinTins” andra kull hos oss på Kennel Drömfångaren. Läs mer om den på T/I kullen. Det blev 4st tikar och 1st hane och mamma är DKUCH SEUCH Ancient Wisdom Goldton – våran lilla “Iris”. Där har vi behållit SEVCH NTD Drömfångarens Timida Isadora, som redan som valp visade framfötterna i utställningsringen och blev både BIS-1 och BIS-2 mm.
Hon har oxå klarat viltspårets anlagsklass med HP. MH testad med 1a på skotten.

Den 13aug 2012 föddes ”TinTins” tredje kull hos oss på Kennel Drömfångaren. Läs mer om den på T/P kullen. Det blev endast 1 liten tik – vi hade såklart hoppas på fler i vår drömkull men nu hoppas vi istället att den valp som blev blir en ny liten stjärna. Drömfångaren Tindrande Penny kommer behållas som fodervärdstik hos Lena m fam i Hangelösa.

Och 2016 i februari föddes ”TinTins” fjärde kull , denna gång hemma hos Kennel New Era tillsammans med CH New Eras Katalonia, ”Hedda”. ”TinTin” var 10år och vi visste inte hur många valpar det skulle bli iom att han var så pass gammal. Men 5st finfina valpar föddes och samma år fick han också barnbarnsbarn..

Vi är glada att vi tillsammans med Yvonne på Kennel New Era samäger en av valparna ur hans sista kull, New Eras Whistler.

”TinTin” är och förblir den optimala dvärgschnauzerhanen för oss på Kennel Drömfångaren!

Fakta: 

SE64617/2006
(FI V-08 NORDUCH INTUCH Myltans Zuki Yaki & Motowns It`s A Question of Honour)

  • Mentalbeskriven
  • Godkänd anlagsprov viltspår
  • Svensk Viltspårschampion
  • Dansk Utställningschampion
  • Eftersökshund
  • TV-kändis – ”Kapten” i SVT1 ”Fröken Frimans krig”
  • Ögonlyst utan anmärkning

TinTins stamtavla