Varför mentalbeskriva sin hund?

Varför mentalbeskriva
sin hund?

Vi är stolta över att i vår kennel ha så stor uppslutning på våra mentalbeskrivningar som vi ordnar för varje kull – men ändå vill vi förklara VARFÖR det är så viktigt att vara med på ett BPH (beteende och personlighetsbeskrivning hund) eller ett MH (mentalbeskrivning hund) – för VEM gynnar det egentligen?

Det gynnar dig som HUNDÄGARE!

Om du följer med på denna spännande promenad i skogen med din hund, kanske du får reda på, att allt du redan visste om din hund stämmer – ELLER så får du reda på ännu mer… Kanske får du ännu mer kunskap för att nå det där underbara samarbetet, kanske kan din förståelse öka för varför just din hund reagerar som den gör i vissa situationer.
Du får reda på mer och fler egenskaper om din egen underbara individ till hund!

Det gynnar oss som UPPFÖDARE!

För oss som seriösa uppfödare, med utstakade avelsmål är informationen otroligt viktigt för att veta om vi tänker rätt eller fel i vår avel.
Mentalitet är ytterligare en dimension att ta hänsyn till i vårt avelstänk. Precis som både sjukdomar och utseende är många av dessa parametrar nedärvbara.
Och precis som i de andra delarna är det inte bara föräldradjuren vi ska hålla reda på utan flera generationer bakåt.
Vi vill veta om vårt arbete ger de resultat vi trott och hoppats på, om inte – då får vi göra om och göra rätt!

Det gynnar RASEN som helhet!

Vår ras är, om vi räknar ihop färgerna vit, p/s, sv/si och svart, den 5e största rasen i Sverige.
Vår rasklubb dvargschnauzerringen.se jobbar för att rasen ska följa rasstandaren. Självklart både utseendemässigt OCH mentalt!
För att klara av det är en av pusselbitarna mentalbeskrivningar. Ju fler av våra hundar som blir mentalbeskrivna, ju lättare är det att se hur rasen är på det stora hela.
Det är en av nycklarna till att rikta avelsmålen för oss uppfödare som i slutändan gör att NI får just en – dvärgschnauzer!

För er hund är en mentalbeskrivning en spännande promenad där det vid olika stationer händer roliga, spännande och ibland lite läskiga saker….

Med på promenaden är ni, hundens stora trygghet, och en beskrivare som skriver ned hundens reaktioner. Det vill säga, hur hunden agerar och tacklar de olika sakerna som händer när figuranter dyker upp som spöken i skogen eller kanske rasslar med en kedja över en skrammlig plåt. Ingenting är rätt eller fel, det är som sagt en beskrivning av hur hunden reagerar och avreagerar.

Man gör en mentalbeskrivning en enda gång i hundens liv, någon gång mellan 12-18 månaders ålder. Vi på Kennel Drömfångaren är mycket tacksamma om du som valpköpare kommer med din hund när vi ordnar en mentalbeskrivning för just din hunds kull.

En del uppfödare gör som vi, ordnar beskrivningar för sina egna kullar på en kennelklubb eller brukshundsklubb, men även om din uppfödare inte gör det kan ni leta rätt på en beskrivning på tex sbktavling.se eller be om hjälp på rasklubben.