Välj rätt uppfödare

Vi som kennel har valt att ta få valpkullar, dvs hellre kvalitet på hela processen än kvantitet bara för att kunna ta många valpkullar.

Det vi skriver här är inget som är specifikt för vår ras utan något de flesta seriösa uppfödare uppskattar från sina valpköpare.
För att vi som uppfödare ska ”se” just er så gäller det att när ni tar kontakt med en uppfödare, att ni faktiskt är intresserade av just den uppfödaren. Att ni har gjort er ”hemläxa” med att läsa på om rasen ni undrar över och är intresserade av. Att tala om varför ni valt att ringa just oss. Har ni blivit rekommenderade att ringa oss? Har ni läst vår hemsida eller på vår FB sida och där igenom sett och läst något som gjort er nyfikna? Har ni kanske träffat någon av våra uppfödningar och blivit förtjust i utseende och temperament och därför vill veta mer om våra hundar?
Conny Månsson

Det är väldigt svårt att utläsa något av ett mail som någon skickar där det står ”har ni valpar till salu?”

Det ger inte oss en stor känsla av att detta är någon som faktiskt är riktigt intresserad av att få köpa en valp av just oss.

Varje valp är unik för oss, varje valp gör ont att sälja, för varje valp som åker rinner några tårar, hur bra vi än vet att de får det i sin nya familj. Så för OSS är det viktigt att veta att NI är lika intresserade av att detta ska bli den perfekta matchningen. Att det ska bli det bästa för både er OCH valpen.

Visst är miljön såklart avgörande för hur valpen kommer växa upp och formas. Men ni kan lita på att vi som uppfödare gör allt vi kan för att det ska vara de bästa förutsättningarna från början.

Hur vill ni att er valp ska födas upp?

Det finns stora skillnader i hur er valp kommer växa upp. Leta efter 2-3 st uppfödare som ni får en känsla av att just de föder upp hundar på det sättet ni skulle önska att en valp får växa upp. Kontakta dom och beskriv varför de skulle välja just er framför alla andra som vill ha hund, vad ni kan erbjuda en valp från just den kenneln. Om ni känner att det känns rätt från båda håll, se då till att hålla fast vi den uppfödaren, vänta tills dom har en kull, de kommer att välja den bästa individen till just er.

När på året är det bäst att skaffa valp?

Det är många som vill ha en valp på sommaren, men det finns många nackdelar med att ha en ung valp på sommaren också, ofta är mycket aktiviteter och besök inbokade då. En hund finns året runt i väldigt många år om man har tur. Så om det inte är något mycket specifikt skäl till varför man bara kan ta emot en valp just den eller den årstiden, strunta i det och planera in ledighet efter när kullen föds.

Tik eller hane - vilket är bäst?

Många frågar också om vilket som är bäst, tik eller hane, svaret blir samma där, det finns för- och nackdelar med båda könen. Så om det inte heller där finns ett speciellt skäl till varför du vill ha en tik eller en hane, stirra er inte blinda på könet, koncentrera er på vad ni vill ha för personlighet. Tala om det för uppfödaren så kommer han/hon göra det bästa för att se om det finns en liten individ i just denna kull som passar just er!

När behövs uppfödaren som mest?

Och tänk på att det är egentligen när det uppstår problem som ni behöver hjälp med, som uppfödaren prövas. Så känner ni inte att det klickar i personkemin när inga problem finns, leta vidare tills ni och dom känner att det känns rätt.

Grundläggande

Det finns naturligtvis massor man skulle kunna skriva under denna flik och en av de sakerna är just det som står här – hur viktigt det är att hitta en bra och seriös uppfödare som man litar på!

En uppfödare som hjälper er att hitta rätt hund, men som också kan tala om ifall de INTE föder upp just det du letar efter. Som ger er de garantier man kan om att det är en renrasig dvärgschnauzer och att den är uppfödd efter SKK:s och även Dvärgschnauzerringenss regler.

Om du köper en oregistrerad dvärgschnauzervalp, dvs du får ingen stamtavla från SKK, så köper du inte en dvärgschnauzer utan en blandrashund!

Det är endast valpar som är registrerade i SKK (Svenska Kennelklubben) som räknas som renrasiga dvärgschnauzer.

Om det vore så att de som säljer oregistrerade valpar efter friska, röntgade föräldradjur, som är sunda mentalt och du inte hittar något som är fel på valpen/parningen – varför har de då inte registrerat dem?
Det kommer finnas många olika argument till varför valpkullen inte blivit registrerade – men ifrågasätt detta – misstänk att det är något som är fel, annars hade de självklart registrerat kullen.

Du som valpköpare kan aldrig registrera enskilda individer efterhand, utan hela kullen måste registreras av uppfödaren. Om du köper en oregistrerad valp och har ett intresse att av att tävla i olika grenar med din hund, ska man också tänka på att det finns begränsad tillgång till tävlingar och prov som arrangeras för hundar som är oregistrerad.

En uppfödare som tar sitt ansvar vill inte begränsa sina valpar till ett mindre aktivt liv.
De uppfödare som väljer att inte registrera sin valpkull påverkas inte heller av SKKs grundregler som finns för uppfödare, inte heller påverkas de av konsumentköplagen.
En SKK uppfödare som registrerar sina valpar har därigenom ett ansvar över valpen även efter att den har levererats. Du får som köpare av en oregistrerad dvärgschnauzer ett sämre skydd och uppfödaren slipper ta sitt ansvar.

En uppfödare som har registrerat kennelnamn har bland annat dessa skyldigheter;

  • Följa de riktlinjer för rasen som finns hos SKK.
  • Leverera, vaccinerad, ID-märkt och veterinärbesiktigad hund.
  • Att inte leverera en valp före 8 veckors ålder.
  • Att leverera valpen tillsammans med köpeavtal från SKK.
  • Att leverera valpen tillsammans med registreringsbevis. (stamtavlan från SKK)
  • Att följa rasens hälsoprogram.
  • Att alltid lämna sanningsenliga uppgifter.
  • Att se till att valpen har fått en bra uppväxt under minst de 8 veckor de varit hos uppfödaren mm.
  • Grundreglerna för SKK:s uppfödare finns att läsa här: http://www.skk.se/pdf/regler/grundregler06.pdf 

Så här tycker våra valpköpare.

”I augusti 2020 köpte vi vår fantastiska hund från Kennel Drömfångaren. Det här är verkligen en kennel som går utöver det vanliga. Från att vi fick besked om att en av valparna skulle få flytta hem till oss fick vi följa kullen via sociala media. Och vilken resa de hade. De fick åka bil, åka till skjutbanan, besöka skogen och mycket mer under sina veckor hos uppfödaren. Utöver detta fick vi också under vägen massor av bra tips och hjälp med än det ena än det andra. Uppfödaren är noga med att avla på mentalt stabila hundar och det märks. Vi har tre barn under 10 år och det är fart och fläkt varje sekund här hemma. Det krävs en mentalt stabil hund för att klara barnens aktivitets- och ljudnivå. 🙂 Och det har vi fått. 🙂 Och inte bara det.. han är lugn, snäll och väldigt lättlärd också. Vi rekommenderar verkligen denna kennel och har ni turen att få köpa en hund av dem kan vi inget annat än gratulera.”
Caroline med familj
Hundägare
”Jag har hittat den bästa rasen för mig, Dvärgschnauzer. Jag vill ha en hund som jag kan träna med, att hitta på roliga saker med oavsett om det är nosaktivering i skogen eller trickträning till ett freestyleprogram. När jag väljer uppfödning är det viktigt för mig att hitta en uppfödare som avlar på friska hundar med bra mentalitet. Jag vill även ha hjälp att välja den bästa valpen för mig, den lilla stunden jag träffar valpkullen ger inte mig tillräcklig information om valparnas egenskaper för att jag ska kunna välja själv. Allt detta och mycket mer ger Ulrika och Conny på kennel Drömfångaren. Jag vet att det bara är att lyfta på luren, eller skicka ett meddelande så får jag support i allt från pälsvård till förslag på olika aktiviteter. Kennel Drömfångaren är mitt självklara val och därför bor nu Drömfångaren Jublande Fröja hos mig och innan det har Drömfångaren Erfarna Dakkar bott hos oss!”
Pussla, dvärgschnauzertik
Camilla Hindorf
Hundägare
"Jag uppskattade mycket att jag fick vara med från valpens allra, allra första tid i livet. Jag fick besöka valpen tidigt när de var 4v och vår Walter låg på en liten värmefilt!! Det var mycket speciellt att få följa hunden så pass från början samt hälsa på varje vecka. Sedan gick allt lätt hemma genom att valpen redan visste sitt namn och rumsrenträningen var nästan helt klar tack vare att Ulrika och Conny tränade valparna hemma på detta. Och ett plus var att vi fick lämna en filt med vår lukt på så anknytning till varandra var redan där när valpen kom hem. Vi har haft roligt på träffarna vi haft och allt man fick lära sig där, såååå värdefull positiv upplevelse för mig som då var förstagångsägare. Båda mina dvärgschnauzer kommer från Kennel Drömfångaren. Ett minne för livet!! Rekommenderar denna kennel ”
Desirèe Kjellberg
Hundägare