Dvärgschnauzern

“Dvärgschnauzern skall vara strävhårig, liten, kraftig, elegant, snarare kompakt än smäcker. Den skall vara en förminskad avbild av schnauzern utan att ge ett dvärgartat intryck. Dvärgschnauzern liknar också schnauzern i lynnet, men har också den lilla hundens karaktär och uppförande. Dess klokhet, oräddhet, uthållighet och vaksamhet gör dvärgschnauzern till en trevlig sällskapshund, som också kan tjäna som vakthund och ändå utan problem rymmas i en liten bostad.”

Barnvänlig ras?

Javisst är dom det, om barnen är hundvänliga...

Hundsport?

Rasen är en allsidig hund, agility, viltspår, rallylydnad, lydnad, nosework eller utställning - alla aktiviteter uppskattas.

Skällig?

Dvärgschnauzern är en utmärkt vakthund och kommer uppmärksamma och varna om främmande människor kommer på besök, men de skäller inte utan orsak.

Motion gillas!

Dvärgschnauzern är en ras som uppskattar både fysisk och mental motion.

Utskrift
30-35cm för
hane och tik
Utskrift
Medellivslängd
12-14år
Utskrift
Cirka 6-9kg

Personlighet

Det här är en smart hund som har en god balans mellan vaksamhet och lugn. Den har lätt till skall och vaktar sitt hem genom att varna med skall om någon kommer.
Rasen har integritet och är läraktig, om än med en smula envishet, men tränar du med positiva metoder och är påhittig i din belöning, så älskar de att träna och vara aktiva tillsammans med sin familj.
De ska vara alerta och nyfikna, det ligger i deras gener från förr. Rasen är uthållig och frasen “en stor hund i liten förpackning” stämmer mycket väl.
De älskar sin familj och hänger med på det mesta. Det är nästan omöjligt att trötta ut dom, då dom är mycket konditionsstarka och livlig när de är ute. Men i gengäld är de lugna inomhus.

Hälsa

På det stora hela är dvärgschnauzern en frisk och stark ras. Ögonproblem som PRA och katarakt är ett litet problem i rasen. Likaså är urinsten det. Av den anledningen är det viktigt att veta att uppfödaren ni tänker köpa av kan sina linjer och har ögonlyst enligt de regler Dvärgschnauzerringen har satt upp. Tyvärr har rasen på senare år fått, som många andra dvärghundar har, men vi har varit förskonade ifrån, tandproblem. Det innebär att vi rekommenderar tandborstning på alla dvärgschnauzer.

Pälsvård

Dvärgschnauzern är en trimras, den har en sträv päls där den döda pälsen rycks av var 12 vecka. Det gör inte ont på hunden om den är välskött och ullkammad på rätt sätt innan den kommer till en trimmare.
Det innebär att pälsvård ingår i din hunds vardag. Du ska få information och hjälp av din uppfödare för att lära dig klara av den delen du kan göra själv.
En del hundägare tycker pälsvård är mycket roligt och vill lära sig att trimma själv, då kan man gå kurser i det. Men de flesta väljer att lämna hunden till en trimmare.
Se då till att hitta någon som, dels är duktig att trimma just din ras, men också behandlar din hund på ett schysst sätt.
Du kan hjälpa din trimmare genom att redan i tidig ålder och genom belöningsbaserad träning, lära din hund att stå på ett bord för att bli kammad och hanterad så att det blir en positiv upplevelse för alla inblandade.