Lava

NAMN: Lava
FÖDELSEDATA: 2008/06/05
MAMMA: Kalokagathia Knizete Sternenhocha
PAPPA: Minuteman Natural Talen
FÄRG: Peppar & Salt
KÖN: Tik
PRISER: Svensk Viltspårschampion
BESKRIVNING:

Till minne av
SEVCH Ugly Ducklings Zoom On Me

Ugly Ducklings Zoom On Me eller ”Lava” som hon heter till vardags, har kommit till svensk mark. Egentligen så skulle vi inte haft den turen att få hem henne… Alla valpar var tingade sedan länge men av en slump så pratade jag med Pia och Katerina dagen efter valparna var födda och jag säger att ”åh vad jag önskar jag kunde ta hem en av dom”. Då visar det sig att en kennel från Mexico just ringt och ändrat sig och inte längre ville ha en valp ur denna kull utan ur en senare. Och vi fick istället första ”tjing”.

Vi blev självfallet glada då vi inte bara hoppas på en glad, trevlig, och framåt hund utan för avelns skull är det ju ett jättespännande blod som kommer in i kenneln och i Sverige. Titta gärna mer i hennes stamtavla.

Vi gillar redan vad vi ser hos henne: hon rör sig fint, hon har en självständig sida som innebär att hon från första dagen gärna travade runt huset utan att vi var med – hon är inte rädd för något hittills, bryggor, vatten, agilitytunnlar, skrammel mm, hon bara travar på, och detta efter bara 4 dagar hemma hos oss!

Inne är hon en mysig tjej som vill vara nära var man än är.

Lugn och trygg, sover hela natten som en liten ihoprullad boll och tycker livet är ett äventyr på dagarna, precis som alla valpar gör – LIVET ÄR KUL!
Och är “storebror” TinTin i närheten så är det full rulle och kamp om de flesta leksaker – han är otroligt tålig mot henne och det är vi mycket tacksamma för. Han var minst sagt tveksam de första dagarna om hon skulle få vara med i vår flock;-)

Lilla ”Lava” är husses hund. Husse valde henne från första gången vi var och hälsade på dom i Danmark vid 5 veckor, vi valde mellan den minsta eller den största valpen i kullen och nu är husses hund äntligen hemma!

Vi håller tummarna för att allt ska gå vägen med denna lilla madam och vi tackar för förtroendet att få köpa henne!

Nu har Lavas första stora tävling varit – hon startade sitt första viltspår i anlagsklass den 6 dec 2009 – de får starta i den klassen från 9 mån och hon var då 9mån och 1 dag…

600meter långt spår med 4st 90graders vinklar och ett bloduppehåll klarade den lilla damen på 14 minuter och blev GODKÄND! Vilket innebär att det nu bara är att träna lite till för att sen börja tävla i öppen klass och kanske även här få fram en viltspårchampion..;-)

Vi är mycket stolta över hennes bedrift då hon bara spårat 10 spår innan tävlingen – hon är en begåvning!

Hennes begåvning i spår och allt annat som har med jobb att göra har hållit i sig – på 12 dagar under okt 2010 startade Lava tillsammans med husse på 3 st öppenklass spår i viltspår.
HON SATTE ALLA 3 SPÅREN MED 1a PRIS! DVS NU HAR VI YTTERLIGARE EN SEVCH – SVENSK VILTSPÅRSCHAMPION I KENNELN!

Hon är en naturbegåvning när det gäller spår – otroligt koncentrerad, målmedveten och sansad på alla spår. Och otroligt nog kommer inte ett enda skall över hennes läppar då…hon gillar annars väldigt mycket att höra sin egen röst..

Hon har också spårat “skarpa” dvs riktiga eftersök, husse och ”Lava” är med i ett jaktlag i Tidaholm och har flera gånger fått spännande eftersök att göra. Hon har varit superb i spåret och direkt spårat fram till djuret. Riktigt skoj att få det bekräftat på “riktigt” att hon verkligen är så suverän i sin spårning som vi tycker!

En underbar hund har hon blivit, som är sin flock väldigt trogen!

Lava är MH beskriven med 1a på skott och hon var som vi trodde hon skulle vara.

Det blev så att Lava plötsligt, eg utan att vi kunde förstå vad som gick snett, blev rädd för människor. Det förblev hon hela sitt liv. Aldrig att hon bet någon men hon morrade och visade sitt ogillande.
De hon älskade kunde dock göra vad de ville med henne, men hon höll sin innersta flock lite, kanske 6-7st personer och utanför där var det kanske ytterligare 6-7st personer hon accepterade, men sen var hon nöjd.

Hon kunde utan problem gå lös i folksamlingar, ligga med på mina föreläsningar osv hon brydde sig inte om ingen brydde sig om henne. Men så fort någon tittade på henne och pratade med henne skällde hon. Eftersom hon var så söt ville ju dessutom människor hälsa på henne i tid och otid.
Efter inköp av stor gul reflexväst med texten ” JAG VILL INTE HÄLSA” blev effekten ännu större, nu ville ALLA hälsa på henne, ha ha….

Ja ja, hon slapp hälsa på de flesta men pga av detta beteende tog vi självklart inga valpar på henne. Men på ett sätt var det synd för henne för bättre extramamma har vi aldrig sett. ALLA valpkullar utom den första har växt upp under ”Lavas” omsorg! Vilka modersinstinkter!

Vakta och leka med dom och alltid ligga mitt i valphögen – det var ”Lavas” uppgift det! Vi tackar våra högre makter över att få haft turen att få ha henne hos oss!

Och, det vet jag med alla säkerhet, en roligare och mer träningsvillig dvärgschnauzer kommer vi aldrig, nånsin att få! Det var som en bordercollie bodde i henne… Den kvickheten hon hade, den uthålligheten.. Hon var en fena på nosework, lydnad, rallylydnad och självklart viltspår. Ingen dvärgschnauzer jag träffat har ens kommit i närheten av henne. Hade vi kunnat tävla hade vi varit igenom alla klasser många gånger om, men som sagt, främmande människor var ett problem för henne. Så hon slapp. För jag frågade mig så många gånger när suget att tävla var som värst, för vems skull göra jag det, tror jag att hon kommer uppskatta det lika mycket som jag… Och svaret var enkelt.

Vi älskar dig ”Lava”, vår älskade prinsessa. Du får vara precis som du vill.

Fakta:

  • S33141/2009
  • (Minuteman Natural Talent & Kalokagathia Knizete Sternenhocha )
  • Mentalbeskriven
  • Svensk Viltspårschampion
  • Ögonlyst utan anmärkning