Vi som kennel har valt att ta få valpkullar, dvs hellre kvalitet på hela processen än kvantitet bara för att kunna ta många valpkullar.
Det är väldigt svårt att utläsa något av ett mail som någon skickar där det står ”har ni valpar till salu?”
Det ger inte oss en stor känsla av att detta är någon som faktiskt är riktigt intresserad av att få köpa en valp av just oss.
Varje valp är unik för oss, varje valp gör ont att sälja, för varje valp som åker rinner några tårar, hur bra vi än vet att de får det i sin nya familj. Så för OSS är det viktigt att veta att NI är lika intresserade av att detta ska bli den perfekta matchningen. Att det ska bli det bästa för både er OCH valpen.
Visst är miljön såklart avgörande för hur valpen kommer växa upp och formas. Men ni kan lita på att vi som uppfödare gör allt vi kan för att det ska vara de bästa förutsättningarna från början.
Det finns stora skillnader i hur er valp kommer växa upp. Leta efter 2-3 st uppfödare som ni får en känsla av att just de föder upp hundar på det sättet ni skulle önska att en valp får växa upp. Kontakta dom och beskriv varför de skulle välja just er framför alla andra som vill ha hund, vad ni kan erbjuda en valp från just den kenneln. Om ni känner att det känns rätt från båda håll, se då till att hålla fast vi den uppfödaren, vänta tills dom har en kull, de kommer att välja den bästa individen till just er.
Det är många som vill ha en valp på sommaren, men det finns många nackdelar med att ha en ung valp på sommaren också, ofta är mycket aktiviteter och besök inbokade då. En hund finns året runt i väldigt många år om man har tur. Så om det inte är något mycket specifikt skäl till varför man bara kan ta emot en valp just den eller den årstiden, strunta i det och planera in ledighet efter när kullen föds.
Många frågar också om vilket som är bäst, tik eller hane, svaret blir samma där, det finns för- och nackdelar med båda könen. Så om det inte heller där finns ett speciellt skäl till varför du vill ha en tik eller en hane, stirra er inte blinda på könet, koncentrera er på vad ni vill ha för personlighet. Tala om det för uppfödaren så kommer han/hon göra det bästa för att se om det finns en liten individ i just denna kull som passar just er!
Och tänk på att det är egentligen när det uppstår problem som ni behöver hjälp med, som uppfödaren prövas. Så känner ni inte att det klickar i personkemin när inga problem finns, leta vidare tills ni och dom känner att det känns rätt.
Det finns naturligtvis massor man skulle kunna skriva under denna flik och en av de sakerna är just det som står här – hur viktigt det är att hitta en bra och seriös uppfödare som man litar på!
En uppfödare som hjälper er att hitta rätt hund, men som också kan tala om ifall de INTE föder upp just det du letar efter. Som ger er de garantier man kan om att det är en renrasig dvärgschnauzer och att den är uppfödd efter SKK:s och även Dvärgschnauzerringenss regler.
Om du köper en oregistrerad dvärgschnauzervalp, dvs du får ingen stamtavla från SKK, så köper du inte en dvärgschnauzer utan en blandrashund!
Det är endast valpar som är registrerade i SKK (Svenska Kennelklubben) som räknas som renrasiga dvärgschnauzer.
Om det vore så att de som säljer oregistrerade valpar efter friska, röntgade föräldradjur, som är sunda mentalt och du inte hittar något som är fel på valpen/parningen – varför har de då inte registrerat dem?
Det kommer finnas många olika argument till varför valpkullen inte blivit registrerade – men ifrågasätt detta – misstänk att det är något som är fel, annars hade de självklart registrerat kullen.
Du som valpköpare kan aldrig registrera enskilda individer efterhand, utan hela kullen måste registreras av uppfödaren. Om du köper en oregistrerad valp och har ett intresse att av att tävla i olika grenar med din hund, ska man också tänka på att det finns begränsad tillgång till tävlingar och prov som arrangeras för hundar som är oregistrerad.
En uppfödare som tar sitt ansvar vill inte begränsa sina valpar till ett mindre aktivt liv.
De uppfödare som väljer att inte registrera sin valpkull påverkas inte heller av SKKs grundregler som finns för uppfödare, inte heller påverkas de av konsumentköplagen.
En SKK uppfödare som registrerar sina valpar har därigenom ett ansvar över valpen även efter att den har levererats. Du får som köpare av en oregistrerad dvärgschnauzer ett sämre skydd och uppfödaren slipper ta sitt ansvar.
En uppfödare som har registrerat kennelnamn har bland annat dessa skyldigheter;